До кога ще продължават безумията на българските фенове?

0
послание
Facebook

ЦСКА беше глобен с около 20 хиляди лева заради проява на расизъм от феновете си в мача с Черно море (1:0). Иронията е, че по-крайните от тях в момента бойкотират ръководството и не стъпват на стадиона. Когато говорим за изцепки, явно няма „крайни“ и „мирни“ или поне не в България.

Тук всеки е свикнал да отиде на мач, за да си покаже магариите. Законът за включването в стадото важи в пълна сила и това е голям бич за най-великата игра у нас. В агитката нямаш име, често и нямаш лице, защото е покрито – следователно можеш да правиш каквото си пожелаеш. „Отивам на стадиона, защото ми се събра много, трябва малко да си го изкарам“ е начин на мислене у нас.

Подобни фрази се чуват под път и над път. Докато ръководството на ЦСКА се мъчи да плаща стари дългове, които са трупани с години, феновете на отбора правят пакости за десетки хиляди левове. След почти всеки кръг именно 31-кратните шампиони са най-солено глобявани от БФС. Дали винаги е справедливо – това е друга тема на разговор. Не бива да забравяме и защо си тръгна предишния старши треньор, британското величие Алън Пардю.

Специалистът остана крайно огорчен от хвърленте банани преди мача с Ботев (Пловдив) от пролетта и расистките скандирания. Много интересен начин за „подкрепа“ лъм любимия си отбор имат някои фенове. Бият се с гърдите, че това е начинът им на живот и са готови на всичко за емблемата, но обиждат на расова основа футболистите и плюят по репутацията на клуба. А и бъркат в джоба му всяка седмица с тези глоби.

Интересно до кога ще продължават техните своеволия? Вероятно цяло едно поколение трябва да се смени, за да видим отново пълни стадиони – седнали един до друг фенове с различна раса, религия, сексуална ориентация и тн. Нещо, което на Запад отдавна са постигнали, затова и играят футбол. Нашето тук е друга версия на спорта.

Видяно 21 пъти
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.