ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Дебютът на Лиъм Купър обещава „червена“ крепост

0
Александър Томаш и Лиъм Купър
Старши треньорът на ЦСКА Александър Томаш и защитникът Лиъм Купър (Снимка: Facebook.com/CSKA Sofia FC)

Няколко седмици след официалното си представяне като играч на ЦСКА, Лиъм Купър ще дебютира с червената фланелка. Първият мач на шотландеца ще е в особено бойна обстановка. Срещу вицешампиона Черно море на „Тича“ във Варна. Не че Купър не е виждал и по-тежки мачове…

Истината е, че едва ли нещо на „Тича“ ще изплаши опитния шотландски бранител. По-скоро варненци трябва да бъдат респектирани от 187-сантиметровия защитник. Виждал 2 и 200 в кариерата си, разпростряла се между Висшата лига и Чемпиъншип. Виждал е и груб футбол, и затворени отбори, и неприятни стадиони за гостувания. Виждал е и победи, и загуби, и тежки периоди. В един такъв пристигна в ЦСКА и моментално вдигна очакванията. Към себе си и отбора на привлечения също на пожар треньор Александър Томаш.

Мисията пред Купър е много по-различна от това просто да започне като титуляр. На 33 години защитникът едва ли ще има сериозна предстартова треска или притеснения, макар и за дебют в чужбина. Всички с ЦСКА в сърцето очакват нещо повече от Купър. Очакват шотландецът да бъде освен преграда към вратата на „червените“, така и абсолютен лидер в ариергарда. Нищо по-малко от това. И така трябва да се подхожда за звезда като Купър, извеждал стотици пъти английския Лийдс с капитанската лента.

Лиъм Купър с националния отбор на Шотландия
Лиъм Купър с националния отбор на Шотландия (Снимка: БТА)

Купър ще заеме мястото на леко контузения Браян Кордоба. Шотландският бранител ще си партнира с косоваря Лумбард Делова. Зад тях пък ще бъде дългогодишният стълб Густаво Бусато. С Бусато и Купър до известна степен се вдига възрастта на „червената“ защита, но може би това е което е нужно за нейното укрепване. В акомпанимент от други опитни бойци като Тибо Вион и Мика Пинто наистина отбраната на „армейците“ вдига средната си възраст, разчитайки именно опитът да бъде съществен коз към сухите мрежи.

Измежду всички опитни бойци, Купър несъмнено се откроява. Както бе написано и в официалното му представяне – „Сменяме предавката“. Перефразирано – Купър трябва да смени предавката. Своята – като ментална нагласа. Единствено. Но той трябва да смени предавката на цялата защита около себе си.

В първите кръгове „червената“ защита бе изключително пропусклива. И може би причината е именно в липсата на опит. Сейни Санянг и Християн Петров бяха вероятно най-слабите звена в тогавашната отбрана на Томислав Стипич. Съпоставени с Мика Пинто и Лиъм Купър, изглежда, че двамата досега са играли само квартални или приятелски мачове. Люксембургският национал и Купър са тази нужна доза опит и рутина, която да вкара ред в „червената“ отбранителна армия.

Футболистите на ЦСКА
Футболистите на ЦСКА, радост след гол (Снимка: CSKA.bg)

И отново фокусът пада върху Купър. Само и единствено той е бил отявлен лидер в някой от предишните си отбори. За да бъдем обективни – в един, в Лийдс. Щом си се доказал на подобно ниво по английските терени, логически погледнато, е съвсем нормално да пренесеш лидерските си качества и в далеч по-малката България, с далеч по-слабия ни футбол.

Шотландското смело сърце трябва да покаже воля и решимост. А това само би вляло свежи сили във футболистите около него, че дори и конкурентите му Петров, Кордоба и Делова. Ясно е, че Купър става избор номер 1 за централен защитник. Въпросът е кой от останалите ще покаже най-здрав дух и ще прави най-малко грешки, за да си заслужи да бъде в битката до Купър. Битката за построяване на „червена“ отбранителна крепост.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.