Букмейкър на месеца
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
100% до 300лв
Букмейкър на месецаБукмейкър на месеца
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

ЦСКА без чужденци – колко реална е тази мечта?

0
ЦСКА
Снимка: lap.bg

Началото на 90-е години бележи първия наплив на чуждестранни футболисти в ЦСКА. Отборът започва да привлича все повече нови попълнения от най-различни страни. Някои от тях успяват да оставят трайна следа в сърцето на феновете и споменаването на имената им винаги ще носи усмивки по лицата на хората. 

Със започването на настоящия век играчи като Ибрахима Гай, Макдоналд Мукаси, Тиаго Силва, Радослав Забавник, Еуген Трика, Мурах Хидуед, Флорентин Петре и още много техни колеги носят нужното качество, за да може ЦСКА да запише паметни вечери в европейските клубни турнири. 

За последното десетилетие Жуниор Мораес, Янис Зику, Фернандо Каранга и Али Соу вероятно са най-класните иностранци, носили „червената“ фланелка, но луди глави като Тончи Кукоч, Евандро и Мауридес също оставиха своята следа. 

цска меркадо кубемба бодуров каранга

Разбира се, има много чужденци, които разочароваха с престоя си на „Българска армия“. Често издънките им са вбесявали феновете, като се е стигало и до крайности. Само преди няколко дни футболистите бяха замеряни с какви ли не предмети и усетиха „народната любов“ след покъртително слабия пролетен полусезон. 

За феновете това са играчи, дошли у нас единствено заради заплатата и на които не им пука дали ще печелят или губят. Треньорското ръководство оправдава резултатите с изключително лоша форма и стои твърдо зад качествата им. Вероятно истината е някъде посредата. 

ЦСКА без чужденци и почти изцяло с момчета от школата остава идеален вариант в голяма част от всички, с „армейски“ сърца. В други години това е било напълно в реда на нещата, но съвременният футбол се промени твърде много от онази романтична своя версия. Всеки сам може да прецени колко юноши извади Академия ЦСКА през последните години. Колко от тях пробиват в Европа, къде играят към настоящия момент… 

Мартин Смоленски

Именно част от изброените по-рано легионери донесе огромна радост на милиони, но сякаш паметта им се оказа къса. Да, не е нормално почти целият стартов състав да е от чужденци. Трябва да бъдат задържани/купени класни българи, защото без такива в отбора не може. Но именно футболистите отвън носят разликата в класите – вижте Лудогорец. Ако се напъне, може да отвори и 30 точки разлика на втория. 

В състава на ЦСКА трябва да има баланс, защото загуби ли се той – ставаме свидетели на сътресения като тази пролет. Не може да има само чужденци. Няма как и да се играе само с българи, иначе „червените“ ще са в средата на класирането. Нима най-големите надежди на школата Йоан Бауренски (изпаднал с Ботев Враца) и Мартин Смоленски (ненужен в Царско село и резерва в Миньор) не са доказателство за моментното състояние на академията? 

Мечтата да се играе само с „наши момчета“ е твърде хубава, за да бъде реалност. 

Видяно 22 пъти

Автор

Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.