България опитва да скъса с две черни серии

0
България
Снимка: lap.bg

България гостува на Литва днес в 16 часа във Вилнюс в опит да скъса с две черни серии на чужд терен – над три години без победа и повече от осем години без успех в световни квалификации.

За последно нашите биха извън България през септември 2018 година, когато с два гола на Божидар Краев надделяхме срещу Словения с 2:1 и оттогава в 15 мача нямаме успех.

В световни квалификации пък последната ни победа датира от септември 2013 година с 2:1 над Малта.

Сега обаче „лъвовете“ се намират в подем, след като имаха един успешен септември. Тогава те взеха точка като гости от европейския шампион Италия – 1:1, спечелиха първата си победа в групата – с 1:0 над Литва, и за първи път в последните пет години реализираха четири гола в един мач – при 4:1 над Грузия в контрола.

Очаква се трикольорите да играят със самочувствие и увереност в силите и да са отборът, който има контрол върху играта. Безспорно класата на България е по-голяма и изкуственият терен не би трябвало да попречи на подопечните на Ясен Петров да вземат своето.

Литва е в тотална криза, след като записа девет поредни загуби и голова разлика 2:25. Тимът на Валдас Иванаускас ще разчита на сгъстена защита и борбеност, ще опита да печели единоборствата и ако може да се възползва от шансовете си на контри. Друг е въпросът обаче дали ще получи такива.

Иначе Ясен Петров има кадрови проблеми, но от друга страна разполага с достатъчно стойностни изпълнители, които да заменят пълноценно отсъстващите и да помогнат на тима да продължи успешната си серия.

Днес Петров не може да използва контузените Георги Георгиев и Георги Костадинов, невъзстановения напълно Антон Недялков и наказания Атанас Илиев. Очаква се атаката да поведе асът на плодивския Локомотив Димитър Илиев, който през последните две години бе избран два пъти за Футболист №1 на България.

Митко Илиев каза, че е израснал на сгурия и не би трябвало да има проблеми с изкуствения терен. Той смята, че България определено е по-силният тим и пожела да вкарат ранен гол, за да си направят мача по-лека.

Очакванията са българите да са подредение по схема 4-2-3-1: На вратата ще е Мартин Луков, а пред него в защита ще излязат Андреа Христов, Валентин Антов, Петко Христов, Валентин Антов и Васил Божиков. Тримата в средата на терена ще са Петър Витанов, Ивайло Чочев и Тодор Неделев, а напред ще атакуват Георги Йомов, Димитър Илиев и Кирил Десподов.

При успех над Литва днес и Северна Ирландия във вторник България ще остане в играта за второто място до последния си двубой в групата – гостуването на Швейцария на 15 ноември. Както е известно, вторият тим ще участва в бараж за класиране на Световното първенство в Катар през 2022 година.


Видяно 90 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.