България е лидер на Балканите по най-много чужди треньори

0
Анте Шимунджа
Снимка: lap.bg

През миналия сезон в родния футбол бе поставен рекорд – малко над 40 % от всички играли футболисти бяха родени извън България (176 от 439) общо. Въпреки че не е затворил трансферният прозорец, през новата предстояща кампания се очаква този рекорд да падне.

Но има и друго любопитно във връзка с легионерите в българското първенство – огромният брой на чуждестранните треньори. Новият сезон ще стартира с шестима специалисти, които не са българи – Анте Шимунджа (Лудогорец), Саша Илич (ЦСКА), Азрудин Валентич (Ботев Пловдив), Златомир Загорчич (Славия), Славко Матич (Септември) и Фулвио Пеа (Хебър).

Това е изравнен рекорд от 2088/2009, когато шестимата чужди треньори в елита бяха Драголюб Симонович (Литекс), Драган Канатларовски (Локомотив Пловдив), Драгомир Окука (Локомотив София), Слободан Сташевич (Спартак Варна), Наджи Шенсой (Беласица) и Стевица Кузмановски (Славия).

По този показател България е лидер на Балканите заедно с Гърция. За справка, Сърбия разчита изцяло на свои специалисти, като същото важи и за Албания и Северна Македония. В Румъния легионерите са двама, а по трима са чужденците в Босна и Херцеговина, Словения и Хърватия.


Видяно 16 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.