Бруно Фернандеш е звездата в сянка на Португалия

0
Бруно Фернандеш
Снимка: Twitter

Португалският отбор се е променил. Това вече не е Роналдо и 10 други, както беше преди. Както, защото Кристиано просто остарява и не играе толкова ярко, така и защото около него израснаха по-свежи звезди.

Роналдо вече не изглежда като задължителен играч за португалския национален отбор. Не става дума за това, че той е по-лош или по-добър. Кристиано все още може да отвлече вниманието на вратаря и да вкара гол, без да докосва топката, да даде опасен пас с рамо към топката и да поиска перфектно дузпа, както в мача срещу Гана. Но Португалия и без него има достатъчно умни изпълнители, които да решават важни епизоди.

Главният играч в тази Португалия е Бруно Фернандеш. Бруно подаде за втория и третия гол на Португалия в мача срещу Гана. Първо пусна възхитителен пас покрай защитник към Жоао Феликс, а няколко минути по-късно елиминира цялата ганайска защита с подаване към свободния Рафаел Леао, който направи 3:1.

Но след мача всички говореха само за дузпата на Кристиано.

Срещу Уругвай Бруно центрира топката, тя мина около главата на Роналдо и влезе в мрежата. След това Бруно реализира дузпа и бе максимално близо до хеттрик, като в добавеното време имаше два отлични шанса. Вратарят на Уругвай обаче спаси удара му с летящ плонж, а в добавката Фернандеш не успя да уцели вратата.

Но след двубоя основният въпрос беше: „Кристиано докосна или не топката при първия гол?“

Докато Роналдо отвлича вниманието извън терена със скандалните си интервюта и напускането на Манчестър Юнайтед, а на терена, скачайки за удар с глава, но без да докосне топката, и да изпроси дузпа, Бруно тихо прави разликата. Като министър-председател, който управлява зад гърба на кралицата.

Очевидно е, че Роналдо и Фернандес изобщо не са в идеални отношения, тъй като източници, близки до Юнайтед, заявиха, че между португалеца и Бруно има „търкания“, и смятат, че завръщането на Роналдо е оказало негативно влияние върху статистиката на Фернандеш. Но в очите на обществеността Бруно не е такъв и той е един от основните защитници на португалската суперзвезда.

Той беше този, който застана зад Роналдо, ден след като напусна Юнайтед. „Мисля, че му харесва да работи в среда, в която всички го критикуват, затова ви моля всички: продължавайте да то критикувате. Виждаме най-добрата му версия, когато вие го критикувате“, каза Фернандеш.

Преди мача с Гана пък Бруно се обърна към феновете на Португалия със следните думи: „Да мечтаем, да мечтаем мащабно, да мечтаем заедно. Мечтата е първата стъпка към постигането на желаното“.

И във всяко интервю той подчертава значението на Кристиано, като вдъхновител, лидер и нападател, който търси голове. Но още по-важната роля на Роналдо е да разсейва защитниците.

„Да играя на позицията на десетката с Кристиано в отбора е хубаво, защото съперниците искат да спрат Роналдо и това създава повече пространство за мен, казва Фернандеш. – Противниците се страхуват, че той ще получи топката и ще отбележи гол. Те искат да го опазят и затова зоните, в които е разположен, са пренаселени. Вследствие на това например, аз вкарах два гола на Северна Македония в плейофния мач за Световната купа. Вкарах един гол след негов пас, а другия – след негов пробив, който ми даде пространство.“

Представянето на Бруно беше силно и срещу Уругвай. Португалците сякаш умишлено подценяват значението на Фернандеш и надценяват това на Роналдо – да се страхуваме от Кристиано, а не от тези, които дърпат отбора след него.

Фернандо Сантош, в отговор на въпрос за Бруно, обърна темата и заговори за целостта на отбора и спасяванията на вратаря Коста, докато самият Фернандеш, поради склонността си към самокритика и като човек, който обича критиката дори от съпругата, децата и родителите си и я цени, за да става по-добър, дори след мача, в който реализира два гола, говори за други: „Празнувах първия си гол така, сякаш принадлежеше на Кристиано, изглеждаше, че той е докоснал топката. Целта ми беше да му подам, но сме щастливи, че това беше отборна победа, независимо кой вкара.“

В почти всяко интервю Бруно казва, че целта му е да захранва нападателите с асистенции. На тази Световна купа той прави не само това, но и наказва противниците си с голове. Докато Роналдо чупи рекорди с дузпи и се наслаждава на славата и вниманието.


Видяно 25 пъти

Автор

Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.