Ботев вечно ще помни Георги Славков

0
Георги Славков
Снимка: Facebook

На този ден преди осем години си отиде една от емблемите на пловдивския Ботев и българския футбол Георги Славков-Бенкса. Отиде си твърде млад, едва на 55 години, малко след като работния му ден на базата на родния му клуб в Коматево бе приключил.

Жоро Славков остави богато футболно наследство и винаги ще бъде помнен като изключителен футболист, който на терена изпълняваше по убедителен начин предназначението на футбола – игра, която е създадена да носи радост и удоволствие на хората.

Гениални отигравания с двата крака, майсторски голове, невероятен футболен интелект. Това беше Славков, играчът, за който беше удоволствие да ти бъде съотборник и истински кошмар за всеки съперник.

С любимия си Ботев Бенкса спечели бронзови медали, вдигна Купата на България, стана голмайстор на първенството и носител на „Златната обувка“ на Франс Футбол за най-добрия голмайстор на Европа. Вкара и два гола на Барселона в Европа, като донесе успеха с 1:0 в Пловдив след уникално изпълнение от фаул.

Между другото според много информации това е бил най-посетения мач на кокетния стадион „Девети септември“.

Неслучайно, след като научи за кончината на своя приятел, Христо Стоичков призна със сълзи на очи, че именно заради Георги Славков е започнал да играе футбол. По-късно двамата бяха и съотборници в ЦСКА, с който Славков стана шампион на България.

Георги Славков обаче си остава рожба на Ботев (Пловдив) и Ботев вечно ще го помни и почита. Най-малките пък, които гледат фамозните изпълнения на Бенкса в интернет, няма начин да не се запалят по Царя на спортовете, тъй като Славков е пример за подражание.


Видяно 16 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.