10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Бербатов метна светлина върху телевизионите права за Втора лига

0
ботев пловдив струмска слава
Снимка: lap.bg

Кандидатът за президент на бългаския футбол Димитър Бербатов използва социалните мрежи, за да обърне внимание на един сериозен и тревожен процес засягащ отборите във втория ни ешалон – липсата на договор за телевизионни права и неадекватното и никакво заплащане на отборите от Втора лига.

Според информацията нито един клуб от Втора лига няма договор с БФС за телевизионните права и излъчването на мачовете, а в момента отборите получават само 1000 лева на мач.

Ето какво написаха от екипа на Бербатов:

Хората, които реално създават футбола в България – хората от клубовете, не спират да споделят с екипа ни най-различни проблеми. Проблеми, на които никой не обръща внимание. Проблеми, за които отговорните или се правят на слепи и глухи, или са напълно незаинтересовани – от уж своите хора, от клубовете, от тези, които правят играта, от футбола въобще…

Докато екипът ни посещава футболни срещи от всички нива на българския футбол, хората от клубовете ни разказват най-големите си предизвикателства. Не спират да ни търсят и всекидневно, за да споделят с какво са принудени да се сблъскват.

В името на по-доброто бъдеще на българския футбол ви предлагаме всички заедно да обърнем внимание на една голяма болка и несправедливост за и към отборите от второто ниво на родния футбол – ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ПРАВА ЗА ВТОРА ЛИГА❗

Ето фактите:

– Нито един клуб от Втора лига няма договор с БФС за телевизионните права и излъчване на мачовете от второто ниво на българския футбол.

– Допреди 3 години от БФС са давали по 6000 лв. на мач, които са били разделяни 60:40 в полза на клуба домакин.

– В момента дават само по 1000 лв. на клуба домакин.

– На клубовете е казано, че парите се намаляват, защото щял да се увеличи броят на излъчените директно мачове, но това не се е случило досега. В момента се излъчват по един или най-много два мача на кръг.

– Парите не се плащат, а се удържат от неплатени глоби или съдийски такси в края на годината.

– Последната среща на БФС с клубовете от Втора лига за ТВ правата е била преди 2 години. ПФЛ не помага на клубовете от Втора лига.

– Ако клуб не допусне екип за ТВ излъчване, рискува санкции, които включват: глоба от 15 000 лв., отнемане на 3 точки или изхвърляне в по-долна група, без право на доиграване на сезона.

КАКВО ПИШЕ В НАРЕДБАТА

Според Наредбата на БФС – Чл. 28(18), всеки клуб-домакин е длъжен да осигури „условия за несмущавано и безпрепятствено излъчването на футболна среща от вътрешния календар, предварително уточнена с носителя на телевизионните права, с който БФС има съответен договор.“

„За нарушение по ал. 18, на ФК се налага дисциплинарно наказание по реда на Дисциплинарния правилник, като се счита, че отборът на извършилия нарушението ФК не се е явил на футболната среща“, пише още в Наредбата.

– Недопустимо е още в Наредбата да има фиксирано наказание за футболните клубове. Наредбата регламентира задълженията, наказанията са съгласно Дисциплинарния правилник. В случая още в Наредбата е заложено наказание „все едно отбор не се е явил на мач“. За неявяване обаче има определени санкции в Дисциплинарния правилник.

А в настоящия Дисциплинарен правилник има специален Член (44), който третира липса на осигурени условия или попречване на телевизионни екипи да излъчат предаване по договор с БФС.

КАКВО ПИШЕ В ДИСЦИПЛИНАРНИЯ ПРАВИЛНИК

Член 44. (1) На ФК, който не осигури условия или попречи на телевизионни екипи за изпълнение на задълженията им, когато телевизионното предаване е в изпълнение на сключен по установения ред договор с БФС, след доклад на делегата на срещата, се налага служебна загуба, както и имуществена санкция в размер на 15 000 (петнадесет хиляди) лева, които трябва да бъдат внесени в срок преди следващата среща. В случай, че се касае за участие в среща от аматьорския футбол, на ФК се налага имуществена санкция в размер на 1000 (хиляда) лева.

(2) В случая по ал. 1 ФК губи право да получи всички средства, полагащи му се по схемата за разпределение на сумите, получени по договора за продажба на телевизионните права за този сезон.

????(В случая за Втора лига в настоящия момент „всички средства“ са по 1000 лв. за клуб-домакин на мач.)

(3) На ФК, който не е сключил договор с БФС за телевизионното предаване на негови срещи, когато телевизионното предаване е в изпълнение на сключен по установения ред договор с БФС, се налагат дисциплинарни наказания както следва:

1. Отнемане на 3 (три) точки в случай, че ФК не сключи договора до първия кръг на първенството;

2. а в случай, че ФК не сключи договора и след изиграването на срещите от първия кръг на първенството – преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.

(4) Когато договор за телевизионно предаване е сключен от БФС след започване на първенството или клубът е поканен за сключване на договор след началото на първенството, наказанията по ал. 3, т. 1 и 2, се налагат съответно, като за първи кръг се счита, кръгът непосредствено следващ, датата на която БФС е поканил клуба да сключи договор с БФС.

????(В случая клубовете от Втора лига НЕ са поканени да сключат договори. Полагат им се по 1000 лв. на домакински мач с ТВ излъчване – неясно на какво основание.)

– Изцяло на преценката на БФС е оставено дали да има сключени договори, или не. Клубовете – договор може и да нямат, но задължения и наказания имат.

– Изцяло на преценката на БФС е оставено да се реши какви суми да се плащат за мачове с телевизионно излъчване и дали изобщо да се плаща нещо – реално клубовете може да бъдат принудени чрез нормативните документи да осигуряват условия за ТВ излъчване и без да им се плаща нищо.

– Предвид часовете за телевизионно излъчване често се изисква мачовете да се играят на осветление, където има такава възможност. Клуб-домакин, задължен да подсигури всички изисквания за пряко излъчване на футболна среща, получава 1000 лв., а само разходите по осветлението надхвърлят 1000 лв. Отборите правят и допълнителни разходи, свързани с разполагане на техниката за телевизионно излъчване.

Поредните факти и доказателства, че отборите са важни, предимно когато трябва да гласуват, но не и когато се борят реално да изграждат футбола в България!


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Лъчезар Тодоров
Лъчезар ТодоровЛъчезар е работил в няколко спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт.
Коментирай

Няма коментари.