Букмейкър на месеца
100% до 250лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
250лв за Спорт
Букмейкър на месецаБукмейкър на месеца
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Бербатов: Футболната култура в България е токсична

0
Димитър Бербатов
Снимка: lap.bg

Един от най-великите български футболисти и рекордьор по голове за националния ни отбор – Димитър Бербатов, даде обширно интервю пред авторитетната английска медия Sky Sports. В него Бербатов говори за тежкото състояние на родния футбол и за безкрайното дъбо, в което продължаваме да копаем вече близо 20 години. Кандидадът за президент на БФС говори за различните проблеми, които са обгърнали великата игра по нашите географски ширини и за тежката битка, в кяото е влязъл в името на играта в България.

„България не се е класирала на голям форум от 2004 г. Това не е случайно“, заяви бившият нападател на Байер Леверкузен и Тотнъм, визирайки престоя на Борислав Михайлов начело на футбола ни.

„Когато изградиш токсична култура, няма как да не се заразиш от нея. Ако искаш да спреш това, трябва да отрежеш главата – метафорично казано, и да започнеш от начало. Футболната общественост е 100% зад нас, защото в нас виждат новото начало. Времето за промяна отдавна е тук. В България има много талантливи деца, повярвайте ми. Не го казвам просто ей така, защото съм българин. Знам го. Ходя по мачове и виждам. Футболът е религия в България. Има хора, които са емоционално свързани с футбола и го обожават. Разполагаме с основата. Но, за съжаление, инфраструктурата ни пречи да се развиваме“.

„Губим страшно много, защото не можем да вкараме юношите в професионалния футбол. Говоря за 17-18-годишните. Предизвикателството е да намериш отново пътя, но това ще отнеме време. С инвестиции в правилните хора, ще последват и резултатите. Те няма да дойдат на първата и на втората година, това е дълъг и методичен процес.

„В живота, а и във футбола, има много препятствия. Понякога се справяме с тях по-лесно, понякогапо-трудно. Когато бях на терена се справях и отстрани може и да е изглеждало лесно, но това е защото работих страшно много. Влагах се максимално и винаги работех с главата си. Преди години казах на сънародниците си, че някой ден ще се завърна и ще оправя футбола. Този ден дойде. Ще направя всичко по силите си и знам, че рано или късно ще успея. Това е мой дълг.

„Вижте Румъния, Сърбия и Хърватия. За да ги настигнем, трябва да работим много повече.Не просто да сменим 13 треньора за 15 години. В България нищо не се случва, за да помогнем на младите играчи да влязат в мъжкия футбол. В края на краищата, лицето на всяка федерация е националния отбор. Ако той не върви, значи нещо не е наред. В другите държави хората е опитат да работят над проблемите си. Но не и у нас.

„Искам да се върнем към победите от 1994 и да имаме отбор, който целият свят да знае. 18 години е много дълго време. Искам да видя националният ни отбор да се класира за голямо първенство. Искам да видя младите ни играчи да отиват и да се реализират в големите първенства в Европа. Искам юношеският футбол да се развива, за да създава добри футболисти и хора. Искам нашият футбол да се развива, да виждам щастливи хора със семействата си на стадиона, както и по-младите поколения да искат да играят футбол. Точно така се запалват децата. Всичко това ме развълнува относно това, с което съм се заел. Предизвикателството е огромно и съм сигурен, че мога се справя с него. Искам да го направя. Трябва да го направя. И ще го направя“, завърши Димитър Бербатов.

Видяно 6 пъти

Автор

Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.