Баскетболният ЦСКА няма да тръгне по стъпките на Левски

0
Левски
Снимка: lap.bg

В последните дни ситуацията в БК ЦСКА става все по-гореща. Беше обявено, че отборът се връща в елитната група със сериозна селекция и шампионски амбиции. Това доведе до еуфория сред „червените“ редици, която обаче набързо беше помрачена.

Феновете искат да видят отново силен баскетбол на „Българска армия“, но на каква цена? Финансовият благодетел на проекта ЦСКА 1948 – Цветомир Найденов, започна да смесва футболния си клуб с „армейското“ на паркета. Очаквано, привържениците реагираха като ужилени и веднага се разграничиха от проект, в който едва ли не баскетболният ЦСКА ще бъде притурка към ЦСКА 1948, създаден преди шест години.

Този клуб няма нищо общо с ОСК ЦСКА (Обиденени спортни клубове). Любопитна е ситуацията с градския съперник – Левски. Преди години „сините“ привлякоха генералния спонсор на Академик – Лукойл. Той пое финансирането на селекцията на Константин Папазов и премести всички силни състезатели в столицата, като вече тимът се казва Левски Лукойл.

ЦСКА емблема

Много левскари не се съгласиха с това, но ядрото и голяма част от феновете застана зад проекта и празнува шумно успехите му. Въпросът е дали това може да се случи в „червения“ лагер, защото ситуацията изглежда подобна.

Отговорът е – не. ЦСКА играе на „Българска армия“ и плати 8 милиона лева, за да си извоюва това право. В сумата бяха включени всички активи и пасиви на фалиралото старо дружество ПФК ЦСКА ЕАД. Впоследствие въпросните пасиви започнаха да се умножават до такава степен, че само Гриша Ганчев и Юлиан Инджов знаят колко стари дългове са платили. Наскоро преведоха нови 3.2 милиона лева към футболисти, играли преди 10 години.

Няма как финансовите благодетели на ЦСКА 1948 да се опитат да вземат наготово важна част от ОСК ЦСКА и по този начин да се опитат да си купят фенска маса. На пръв поглед делата им изглеждат добронамерени, но ситуацията е твърде деликатна и напрежението назрява вече години наред. Пришиели се БК ЦСКА към ЦСКА 1948, то на мачовете ще има обидно малко фенове и проектът е обречен на провал.

ЦСКА баскетбол

Видяно 11 пъти
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.