Букмейкър на месеца
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
100% до 300лв
Букмейкър на месецаБукмейкър на месеца
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Балканската доминация в НБА продължава с пълна сила

0
нба

Безвъзвратно загубени са времената, в които Националната баскетболна асоциация бе запазено място само за най-добрите американци, южноамериканци и западноевропейци. Комерсиалният възход на лигата в края на ’80-те и ’90-те години на миналия век направи баскетбола наистина глобален спорт, а НБА като най-атрактивно първенство спечели много дивиденти от глобализацията на спорта.

От началото на новия век все по-осезаемо става присъствието на играчи от западна и източна Европа, но едва ли преди една декада някой си е представял това, което се случва в момента. А именно, че за последните 4 години най-ценния индвидуален приз неизменно отива в играчи от Балканския п-ов. Да, става въпрос за нашите съседи. Гръцкото крило Янис Антетокумпо спечели MVP наградата през 2019 и 2020, а сръсбкият център Никола Йокич ще прибере статуетката за втора поредна година, след като го направи през 2021-ва. През същата тази 2021-ва пък „Гръцкия изрод“ грабна първата си титла в НБА, печелйки заслужено и приза за Най-полезен играч във финалите.

Да, мнозина ще кажат, че Янис Антетокумпо не е точно грък, но важното е, че той е продукт на гръцкия баскетбол и тяхната система изграждана с десетилетия. Какво да кажем пък за „Жокера“? Избран с 41-ия избор в драфта през 2014-та. Новината за избора на Денвър Нъгетс е изписана долу на телевизионните екрани, тъй като по това време текат реклами.

Да си каже човек, че Йокич и Антетокумпо са някакви аномалии на Балканите, но и това изобщо не е така. Юсуф Нъркич от Босна и Херцеговина е един от най-стойностните играчи на Портланд Трейлблейзърс, хърватите Боян Богдаднович (Юта Джаз), Марио Хезония (Мемфис Гризлийс), Дарио Сарич (Финикс Сънс), Ивица Зубач (ЛА Клипърс) също са важни елемнти от ротациите на своите отбори. Двамата братя на Янис – Костас и Танасис, също вече изкараха няколко сезона в най-комерсиалната лига и всеки от тях дори има спечелен пръстен. Черногорецът Никола Вучевич е титуляр и важна фигура за Чикаго Булс. Йокич далеч не е единственият сърбин, който оставя своята следа в НБА – Неманя Биелица (Голдън Стейт), Бобан Марянович (Далас Маверикс), Богдан Богданович (Атланта Хоукс), Алексей Покушевски (Оклахома Сити). Словения не е на Балканите, но след година-две и там ще има MVP, и то многократен, в лицето на Лука Дончич. Ветеранът Горан Драгич пък кара 14-ти сезон в НБА. Стана голям абзац, а още дори не сме стигнали до Турция – Ерсан Илясова (Милуоки Бъкс), Енес Кантер (Портланд), Омер Юртсевен (Маями Хийт), Чеди Осман (Кливланд Кавалиърс), Фукран Коркмаз (Филаделфия 76), Алперен Сенгюн (Хюстън Рокетс)…

Скоро време към списъкът ще добавим македонци, румънци и косовари. Може и албанци. Къде обаче са българите? Най-добрият роден баскетболист Александър Везенков бе избран от Бруклин Нетс в драфта през 2017-та, но Саша няма една игрова секунда за „мрежите“. Нито пък за Кливланд, които взеха правата му през 2021-ва. Той защитава цветовете на гръцкия Олимпиакос, където предизиква същински фурор през настоящата кампания в гръцкото първенство и Евро Лигата.

Хората отдавна са го казали – „птичка пролет не прави“. Везенков е класен играч, който дори не е продукт на българския баскетбол. Ръководните фактори в баскетбола не правят абсолютно нищо за популяризацията на спорта у младите. Нали уж сме учили сърби и всички около нас на баскет… Къде отидоха тези учители? Като сме били толкова добри и сме дали хляба в ръцете им защо не оставихме една-две трошици и за нас?

Истината е, че както във всеки друг спорт, и в баскетбола сме пълна трагедия. Красивата игра няма план за развитие на нашата географска територия, все по-малко деца проявяват интерес към коша с висящата мрежичка, министри и банкери разправят наляво и надясно как дават мило и драго за бъдещето на баскетбола, а в същото време мачовете от родното пъренство се посещават предимно от луди ентусиасти и роднини на играчите.

П.С. Живи и здрави да са Балканите, ние явно и за тук вече не ставаме!

Видяно 33 пъти

Автор

Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.