7 години по-късно: Какво от речта на Ганчев се сбъдна?

0
Гриша Ганчев
Източник: YouTube

На 4 октомври 2015 година собственикът на ЦСКА – Гриша Ганчев, застана пред общото събрание на феновете на стадион „Българска армия“. С пламенна реч и под бурните аплодисменти на привържениците, той постави едно ново начало за „черените“.

Оттогава изминаха почти седем години и е редно да се върнем назад, за да видим какво от обещаното се сбъдна за този намалък период от време.

– Пред ЦСКА има два варианта – ново дружество и купуване на лиценз или безкрайно ритане в селските групи, вие феновете ще решите.

Тук е ясно какво се случи, масата избра да бъде взет лиценза на три клуба, след което новото дружество да закупи активите и пасивите на старото. Така бяха платени 8 милиона лева за емблемата на отбора и няколко чифта стари екипи, както и един счупен автобус. Освен това бивши играчи на ЦСКА отпреди 2015 година продължават да получават пари от дела, спечелени срещу клуба. Част от феновете пък така и не успяха да простят това решение и завинаги спряха да гледат български футбол. Около 50 човека започнаха да подкрепят ЦСКА 1948, който беше създаден от букмейкърската компания efbet.


– Таралежите вече дойдохме на „Армията“, за да изгоним змиите.

Ганчев визира криминалното управление по време на пернишките собственици и Александър Томов. От неговото идване насам теми като неизплатени заплати, отнемане на лиценз, издънки в Европа срещу слабаци заради нулева селекция са табу. Много от критиците му обаче изтъкват, че цел №1 остава титла на България и нов стадион, като все още нищо от това не е постигнато.

– Феновете трябва да се обедините. Стига с тези разделения на фракции, фракцийки и фенклубове. Нека има 9-11 души управителен съвет и един секретар.

По тази тема ситуацията изглежда зле към настоящия момент. Феновете са разделени повече отвсякога. Ситуацията при тях се поляризира до там, че започнаха да се делят по сектори, като в единия ходят критиците на управлението, а в другите предимно умерени, които обаче присъстват от дъжд на вятър. Това е и причината „А“ и „В“ да имат изключително ниска посещаемост последно време, макар и сектор „Г“ също да е с доста понамаляла основна група или ядро.

– Да си възродим детско-юношеската школа, да я превърнем в Академия. С треньори и ръководители от 2 месеца търсим да намерим футболист. Какво са работили тук не се знае.

Ганчев направи няколко опита да подобри ситуацията, но от призмата на времето можем спокойно да заявим, че до момента Академия ЦСКА не е прогресирала особено. С изключение на Иван Турицов нито един нов футболист не успя да се наложи в първия отбор. Няколко души са пратени в Литекс, други играят в тимове от дъното на класирането или от Втора лига, и до там. По време на речта си Гриша Ганчев визира Валентин Антов, който тогава е на 14 години. След него така и няма трансферирано местно момче в чужбина. Продължава да се забелязва голяма пропаст между младежкия и мъжкия футбол, която младите „армейци“ не успяват да прескочат. Затова и масово се купуват чуждестранни играчи или такива от Славия и други школи.

Видяно 1142 пъти
Асен Красимиров

Асен Красимиров

Асен Красимиров е спортен редактор и анализатор с богат опит. Завършва образованието си в София, след което започва своята кариера в едни от водещите спортни медии у нас.
Коментирай

Няма коментари.