30 години от създаването на отбора, който промени баскетбола

0
дрийм тийм баскетбол сащ

21-ви септември 1991 г. е историческа дата в историята и развитието на една от най-обичаните игри в света. Точно преди три десетилетия бе обявен баскетболният отбор на САЩ за предстоящите Олимпийски игри в Барселона. Отбор, който по-късно ще остане в историята като ‘Дрийм Тийм’ (бел.ред. Отбор мечта). Само че тук не става въпрос за никакви мечти или сънища, а за самата реалност.

На Игрите през 1992 г. за пръв път участват играчи от най-доброто първенство НБА. Дотогава Щатите разчитат на най-добрите си колежани, което често пъти е било достатъчно да са над останалия свят. Но когато през 1989 г. ФИБА разрешава участието на „извънземните“, едва ли някой тогава си дава сметка как това коренно ще промени облика на играта и нейното социално въздействие по света.

По онова време НБА има едно лице – Майкъл Джордан. №23 доминира в лигата и съвсем резонно той е първият, който получача обаждане с въпроса „Иксаш ли да участваш?“. Останалото е лесно. След него идват Лари Бърд, „Меджик“ Джонсън, Скоти Пипън, Чарлс Баркли, Карл Малоун, Джон Стоктън, Дейвид Робинсън, Патрик Юинг, Крис Мълин, Клайд Дрекслър и колежанинът Крисчън Лейтнър. Съзвездието е предвождано от покойния Чък Дейли, който по това време е сочен за един от най-големите баксетболни умове в света.

Сплав от опит, атлетизъм, младост и стрелба правят „Дрийм Тийма“ неуловим за противниците. Американците буквално попиляват всичко пред себе си, печелейки с 43.8 точки разлика средно на мач. В години, в които средно отбелязаните точки в НБА са 160-170, а на международно ниво още по-малко, това наистина е извънземно. Най-скромната победа на САЩ е с 32 точки срещу новосъздадената Хърватия в мача за златото.

Очакванията биват преизпълнени и САЩ печели нова олимпийска титла. Но по-важното е, че баскетболът придобива нови дрехи и нова осанка. Европа, Африка, Австралия и Азия са на светлинни години от САЩ в края на миналия век. Днес може би пак са много далеч, но именно онзи отбор, който показа красотата на баскетбола в най-чистата му форма, смали разликата между САЩ и света. Лицето на играта днес се казва Лука Дончич, 22-годишен словенец. Най-полезен играч на Лигата за изминалия сезон бе 26-годишният Никола Йокич от Сърбия, а Най-полезен играч във финалите е гръкът с нигерийски корени Янис Антетокумпо, на 26. 12 години след ’92-ра, Аржентина извади най-великото си поколение и би САЩ в Гърция, а след това се окичи и със златото. Германецът Дирк Новицки промени завинаги позицията на тежко крило, обръщайки се с лице към коша и нижейки точка след точка от 7-8 метра разстояние. НБА отоври своя лига в Африка, а Нигерия и Камерун вече не се свързат само и единствено с футбол.

Тази година Австралия победи САЩ в приятелски мач, а баскетболът в някои части на Азия се е преврънал в национална политика от първостепенно значение.

За последно Щатите изпратиха най-добрите си играчи на Олимпийски игри през 2012-та. Последните две състезания хора като Леброн Джеймс и Стеф Къри си останаха по домовете, наблюдавайки сънародниците си по телевизията. Но нито Леброн, нито Къри щяха да променят играта, ако преди тях това не бe сторилa онази великолепна 12-ка в Барселона.


Видяно 13 пъти
Коментирай

Няма коментари.

Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач