Колко голяма и дълбока е този път кошницата на Англия?

0
англия

Поредната голяма сцена на международния футбол вече е в разгара си. Европейското първенство ни предостави по два мача на всеки отбор, което е горе-долу достатъчно, за да може човек да си направи изводи от видяното до този момент. Естествено, както на всеки голям форум, под светлините на прожекторите попада националният отбор на Англия.

Едва ли ще е пресилено ако наречем англичаните вечните оптимисти. Кога за последно имаше европейско или световно и „Трите лъва“ не са били център на внимание? Било то заради гениално поколение и сериозни амбиции (поне на хартия) или просто защото са Англия! И този път не бе изключение. В родината на футбола отново се готвят да „го посрещнат обратно у дома“, но това вече си се превърна в нещо като традиция. Затова и голяма част от хората отстрани вече не обръщат внимание на англичаните в техните смели прогнози и големи очаквания.

След два изиграни мача е редно да се зададе въпроса колко сериозни са шансовете на Англия за достигане до финала (което си е сериозен успех, разбира се) и какво право имат феновете в Англия (а и не само) да го изискват от хора като Рахим Стърлинг, Джон Стоунс, Джордан Пикфорд и ко.

Поглеждайки към края на миналия век и първото десетилетие на този, сегашният състав на Англия е на светлинни години от Стив Макманамън, Алън Шийрър, Анди Коул, Сол Кембъл, Майкъл Оуен, Дейвид Бекъм, Ашли Коул, Джон Тери, Джейми Карагър, Стивън Джерард, Франк Лампард, Рио Фърдинанд, Пол Скоулс, Уейн Рууни и още и още.

Въпреки това, след историческата победа в първия мач от Група „D“ с 1:0 над Хърватия, вълната от позитивизъм и положителни коментари заля не само Албиона, но и останалата част от Европа. Англия спечели откриващия си мач на европейски финали за пръв път в своята история и изведнъж портите на ада се отвориха за зложелателите на Саутгейт и момчетата в бели тениски.

Минималната победа над световните вицешампиони със сигурност е замъглила трезвата преценка на английските фенове и специалисти, които видяха счупването на някаква прокоба. На подобно нещо се нагледахме преди две години в Русия, когато няколко поколения футболни фенове видяха за пръв път победа на Англия след дузпи. И тогава завръщането на футбола бе по-сигурно от всякога, докато хърватите не ги обърнаха насред Москва на 1/2-финал. Доста класическо, нали?

Та да, да се върнем към ЕВРО 2020. Вторият мач показа добрата стара и безидейна Англия, която направи две силни 15 минути в началото на двете полувремена срещу съседите от Шотландия и това беше. Нито Хари Кейн, нито Маунт, нито Фоудън оправдаха очакванията и определенията за супер-звезди и бъдещето на европейския футбол. Англичаните изпитваха сериозни притеснения сред сгъстената отбрана на „гайдарите“. Дори по телевизора се усещаше липсата на характер, който бе задължителен за дерби от подобен характер.

В крайна сметка „Трите лъва“ едва ли ще изпуснат питомното и няма да се класират като първи или втори. Във вторник те отново са домакини, този път на Чехия. Чудесна опция футболистите на Гарет Саутгейт да поотпуснат напрежението с по-убедителна игра и победа, но реално това няма да им помогне особено много на фаза 1/4 или 1/2-финал, когато дойдат Роналдо, Мбапе, Келини или Де Бройне. Това са играчи, които играят в много по-обиграни състави и имат далеч по-сериозен опит от колективна гледна точка. Няма го безидейното подаване назад-напред докато петходовото или осемходовото нападение не се поучи като по учебник.

В заключение бих добавил, че след първите два мача на Англия, очакванията към тях би трябвало да са драстично намалени. Нито единиците им се доближават до златните им поколения, нито стилът на игра на Саутгейт е толкова продуктивен, че да плаши белгийци, италианци или французи. Затова колкото по-голяма е кошницата, толкова по-реален ми се струва шанса тя отново да не тежи.

Видяно 50 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.