Кой стои зад идеята по създаването на Betfair?

Kristiyan Kyulyunkov
0 коментара
Създателите на борсата за залози Betfair

Букмейкърската компания Бетфеър е една от най-популярните по света. Брандът е познат на всички със своята Спортна Борса за залози, която се различава от традиционните букмейкъри. Самата идея зад създаването на Бетфеър е именно да се даде възможност на потребителите да определят правилата на своите залози в една единна платформа. Брандът на Betfair разработва платформата и таксува всички печеливши играчи с определен процент от техните печалби. Компанията обаче разполага и с други предложения, които интегрира впоследствие. Такива са обикновените спортни залози с фиксирани коефициенти, казино игри, покер и други. В България потребителите могат да използват само два раздела – борсата и спортния сайт за залози. Те са в основата на този букмейкър, който вече е в индустрията дълги години. Историята по създаването на Betfair е доста интересна и може да послужи като вдъхновение за мнозина. В следващите редове ще ви разкажем повече за Андрю Блек, Едуард Рей и създаването на най-голямата спортна борса за залози.

Към сайта на Betfair


Раждането на идеята

Основното лице, което стои зад създаването на Бетфеър, е британецът Андрю Блек. Той е роден през 1963 г. и едва ли някой е очаквал, че ще постигне подобен успех със създаването на първата спортна борса за залози. Причините, пораждащи съмнения, се криели в младежките години на Андрю. Той не бил сред най-добрите ученици и дори не успял да завърши колеж, но въпреки това го очаквало светло бъдеще. Андрю Блек бил запален почитател на залозите и прекарвал повече време в пунктовете за залози, отколкото в залите за лекции.

С течение на годините Андрю Блек сменил няколко работни позиции, от които не бил много доволен. Интересен факт е, че през 1992 година той спечелил 25 000 британски лири от залог с едва 20 паунда за победители на конни състезания, а в настоящата си работа печелел по 30 000 лири годишно. Той жадувал да започне собствен бизнес и след като най-сетне получил идеята, не разполагал с нужните средства. Тогава на среща се появява Едуард Рей.

Едуард бил инвестиционен банкер и разполагал с влиятелно обкръжение, което спомага за набиране на капитал за реализиране на идеята на Андрю. Двамата събрали около 1 милион британски лири, за да може през 2000 година да завършат своя проект, наречен Betfair Спортна Борса.


Защо точно борса за залози?

Преди да се роди идеята за създаването на борсата, Андрю Блек експериментирал с различни софтуери за залози. Той търсил нещо различно, нещо, което ще се хареса на хората. А борсата придобила точно такъв ефект. Идеята на спортната борса е да предостави среда, в която потребителите да търгуват помежду си. Спортната борса прилича на стоковите борси за търгуване на активи, но в случая с Betfair се търгуват коефициенти. Потребителите сами определят ставките за различните спортни събития, залагат на тях и очакват залозите им да бъдат посрещнати, за да може те да бъдат активни. С други думи, едни залагат за определено събитие да се случи, а други залагат срещу него. Така едни потребители печелят за сметка на други. Betfair пък печели от процент комисиона, която прибира от всеки печеливш залог. Все пак компанията предоставя платформата за извършването на всички действия, така че има защо да прибира определена такса.

Целта на Андрю Блек и Едуард Рей била да предложат на залагащите нещо ново, нещо различно. Познанията на Андрю в залозите били доста важна част от раждането и реализирането на идеята зад Бетфеър и въпреки всичко неговата упоритост и желание за развитие му донесли големия успех.

Самото име на Betfair говори красноречиво за идеята на двамата. Ключовите думи в името на букмейкъра са “bet” и “fair”, което означава “честни залози”. А след като няма намесен букмейкър в тях, определено залозите са доста по-справедливи, т.е. коефициентите са по-високи и от там печалбите на клиентите се увеличават.


Ключови моменти от историята на Betfair

Нека отбележим и някои от най-важните моменти в историята на Betfair, понеже такива има и показват как се развива компанията през годините.

  • Бетфеър е създаден през 2000 година от Андрю Блек и Едуард Рей, превръщайки се в най-голямата спортна борса за залози, която съществува и в наши дни.
  • През 2005 г. Softbank купува 23% от Betfair и оценява компанията на 1.5 милиарда британски лири.
  • Същата година Бетфеър придобива сайта за онлайн покер PokerChamps.com, след което разполага със собствена платформа за покер игри.
  • През 2010 г. Betfair се появява на Лондонската стокова борса, където е оценена на 1.4 милиарда паунда.
  • През 2012 година Betfair създава и включва в портфолиото си обикновен спортен сайт за залози на събития с фиксирани коефициенти.
  • През 2016 г. Betfair се обединява с Paddy Power, за да се сформира новата компания Paddy Power Betfair, която е базирана в Дъблин, Ирландия.

Въпреки че Betfair вече не е самостоятелна компания, тя продължава да развива дейността си под познатото лого на бранда. Компанията просто е слята с букмейкъра Paddy Power. И все пак името Бетфеър е доста познато сред залагащите и едва ли някой ще го промени, понеже Betfair е гаранция за качество и професионализъм.

Betfair е сред най-успешните букмейкъри в световен мащаб, а Андрю Блек е човекът, който стои зад идеята. Той е причината в момента да съществува Бетфеър и мнозина залагащи да се наслаждават на невероятната Спортна Борса за залози. След сливането на неговия бранд с Paddy Power през 2016 г., той вече не е собственик на компанията, но завинаги ще остане в историята като създател на най-голямата борса за спортни залози.

Видяно 31 пъти
Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Публикуване

Няма мнения, бъдете първия коментирал!