Букмейкър на месеца
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
100% до 300лв
Букмейкър на месецаБукмейкър на месеца
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Кога България може да има още един отбор в евротурнирите?

0
UEFA Шампионска лига - Лудогорец
Снимка: @Lap.bg

Мястото на България в ранглистата на европейската футболна централа осигурява на отборите от елита 4 квоти за евротурнирите. Има обаче други страни, при които квотите са повече или пък отборите стартират от по-предни нива на квалификационните кръгове. Къде е България по този показател и кога можем да имаме по-добро класиране за родните тимове? Точно тези въпроси ще коментираме в следващите редове.


Къде е българското първенство в ранглистата на UEFA?

Българското първенство по футбол е на 24 място в ранглистата на UEFA преди началото на настоящия сезон. Това място осигурява на родните отбори 1 квота за квалификациите в Шампионска лига и 3 квоти в турнира Лига на конференциите. Едва ли е изненада кои са лидерите в ранглистата, тъй като това са топ първенствата на Стария континент:

 1. Англия
 2. Испания
 3. Италия
 4. Германия
 5. Франция

Първите 4 получават по четири квоти за участие в Шампионска лига, докато френската Лига 1 има общо 3 места за най-силния турнир.

Преглеждайки разбивките на квотите според UEFA, мястото на родния футболен шампионат осигурява следните видове квоти:

 • 1 квота за Шампионска лига – отборът стартира от 1 квалификационен кръг
 • 3 квоти за Лига на Конференциите – отборите стартират от 2 квалификационен кръг

Какви промени можем да очакваме за България в ранглистата?

Истината е, че скоро не можем да очакваме сериозни промени по отношение на броя квоти, които българските отбори могат да получат в евротурнирите. Причината за това е, че всички футболни федерации с класиране от 18 до 28 място включително получават еднакво разпределение. По-скоро трябва да се надяваме родните тимове да се представят на ниво в европейските турнири и да се задържат в посочения диапазон, защото с настоящото класиране са по-близо до по-неприятно разпределение.

Държавата, класирана на 29 място, също получава общо 4 квоти (1 за ШЛ и 3 за ЛК), но разликата с по-предно класираните е, че един от отборите в Лига на Конференциите стартира от 1 квалификационен кръг. Отборите от 30 до 49 позиция в ранглистата пък трябва да се задоволят с 3 отбора, стартиращи от 3 кръг на ЛК.

Класиране в ранглистаКвоти за Шампионска лигаКвоти за Лига ЕвропаКвоти за Лига на Конференциите
1-44 (ГФ)2 (ГФ)1 (ПО)
52 (ГФ) + 1 (Кв.3)2 (ГФ)1 (ПО)
62 (ГФ) + 1 (Кв.3)1 (ГФ)1 (Кв.3) + 1 (Кв.2)
7-91 (ГФ) + 1 (Кв.3)1 (ПО)1 (Кв.3) + 1 (Кв.2)
101 (ГФ) + 1 (Кв.2)1 (ПО)1 (Кв.3) + 1 (Кв.2)
11-121 (ПО) + 1 (Кв.2)1 (ПО)1 (Кв.3) + 1 (Кв.2)
13-141 (Кв.3) + 1 (Кв.2)1 (Кв.3)2 (Кв.2)
152 (Кв.2)1 (Кв.3)2 (Кв.2)
16-171 (Кв.2)3 (Кв.2)
18-281 (Кв.1)3 (Кв.2)
291 (Кв.1)2 (Кв.2) + 1 (Кв.1)
30-491 (Кв.1)3 (Кв.1)
501 (Кв.1)2 (Кв.1)
51-541 (ПФ)2 (Кв.1)
Лихтенщайн1 (Кв.1)

*Източник: Wikipedia

 • ГФ – Групова фаза
 • ПО – Плейофна фаза
 • Кв.3 – Трети квалификационен кръг
 • Кв.2 – Втори квалификационен кръг
 • Кв.1 – Първи квалификационен кръг
 • ПФ – Предварителна фаза

Ако трябва обаче да посочим какви са по-благоприятните сценарии, промяната в разпределението на квотите може да дойде най-рано на 16 и 17 позиция в ранглистата. Там разпределението е същото като брой квоти и стартиране на мачовете, но с разликата, че отборът в Шампионска лига започва участие от 2 квалификационен кръг.

Най-близката промяна в класирането, която би осигурила по-голям брой квоти е 15 място. Класираното там футболно първенство получава 2 квоти за Шампионска лига, 1 за Лига Европа и 2 за Лига на конференциите. Подобно класиране за България обаче изглежда немислимо с оглед представянето на родните отбори в евротурнирите. Все пак можем да бъдем доволни, че Лудогорец си осигури място поне в групите на Лига на Конференциите през този сезон, с което ще има възможност да повишава общия коефициент на страната.


Кои държави са около нас в класирането?

UEFA ранкинг шампионати 2021
Ранглиста на футболните асоциации на УЕФА в края на сезон 2020/2021

Българската футболна федерация се класира приблизително на едно ниво с шампионатите на Швеция, Румъния, Азербайджан и Норвегия. Зад нас са страни като Унгария и Полша, а пред нас впечатление правят шампионатите на Кипър и Сърбия, които са в топ 20. Не случайно кипърци се радват на 2 тима в Шампионска лига през настоящия сезон 2022/2023.

*Пълното касиране може да откриете в официалния сайт на UEFA.


Как се гледа класирането и как се пресмята?

Определянето на квотите за евротурнирите на UEFA става чрез пресмятане на общото класиране за всяка държава, като разпределението се прави спрямо класирането през един сезон. Например, раздаването на квотите през сезон 2022/23 се определя спрямо натрупания коефициент на държавите за сезон 2020/2021. Ако погледнем напред към следващата кампания на евротурнирите, България запазва своята позиция на 24 място в ранглистата.

Коефициентът на всяка футболна асоциация се пресмята спрямо представянето на отборите от нея в европейските клубни турнири през последните 5 сезона. За да се определи коефициентът в края на всеки сезон се пресмята колко точки са спечелили отделните тимове от държавата. За победа се дават 2 точки, а 1 при равенство, но при квалификационните кръгове точките са наполовина. Когато се пресметне общият сбор от точките за всяка държава през конкретния сезон, той се дели на броя участващи отбори и така се формира коефициентът за конкретната държава.

Фаза на турнираБрой точки
Победа в квалификационните кръгове (ШЛ, ЛЕ, ЛК)1
Равенство в квалификационните кръгове (ШЛ, ЛЕ, ЛК)0.5
Бонус за участие в груповата фаза на ШЛ4
Победа в груповата фаза (ШЛ, ЛЕ, ЛК)2
Равенство в груповата фаза (ШЛ, ЛЕ, ЛК)1
Бонус точки за класиране на 1/8-финали в ШЛ4
Победител в група на ЛЕ4
Второ място в групите на ЛЕ2
Победител в група на ЛК2
Второ място в групите на ЛК1
За всеки достигнат рунд от осминафиналите (ШЛ, ЛЕ)1
За всеки достигнат рунд от полуфиналите (ЛК)1

Източник: UEFA.com


Как ще се отразят промените във формата на UCL от сезон 2024/25 нататък?

Както UEFA обяви още през 2021, от сезон 2024-2025 нататък Шампионска лига минава в нов формат. Вместо досегашните 32 отбора в 8 групи х 4, в новия формат груповата фаза ще се състои от 36 отбора. Те ще бъдат позиционирани в едно общо класиране за всички 36 тима. Всеки от тях ще изиграе по 10 мача в рамките на груповата фаза – 5 като домакин и 5 като гост. Повечето мачове от най-високо ниво ще засилят интереса и към водещите сайтове за залози в България, чиито потребители могат да очакват по-добри бонуси и коефициенти за интересните срещи.

UCL формат за сезон 2024/25

След като всички мачове от групата се изиграят, първите 8 тима в класирането се класират директно за осминафиналите, докато класираните от 9 до 24 място ще играят плейоф. В него поставени ще са тимовете от 9 до 16 място, които ще срещнат някой измежду останалите отбори в плейофите, бидейки домакини във втория мач. Отборите от 25 място надолу ще отпаднат от турнира и няма да продължат участие в Лига Европа.

След като се определят и последните 8 осминафиналисти, елиминационната фаза може да стартира и ще се проведе в познатия вид. Победителите ще се класират за ¼-финалите, след което следват двата полуфинала, които пък ще определят и финалистите.

С новия формат на груповата фаза Шампионска лига обещава редица интригуващи сблъсъци още в ранния етап на турнира. Освен това, отборите ще могат да се изправят срещу по-различни съперници. Един тим ще изиграе 5 домакинства и 5 гостувания срещу 10 различни отбора.

Ще окаже ли влияние новия формат на другите евротурнири?

Да, новият формат на ШЛ ще бъде приложен и в турнирите на Лига Европа и Лига на конференциите. При тях също отборите ще бъдат поставени в една обща лига и ще играят повече мачове спрямо сегашния брой. Все още не са определени точните бройки на тимовете, класиращи се за груповата фаза в тези турнири. Въпреки това обаче, очакванията са да се увеличат, което дава повече възможности на българските отбори да се класират.

Видяно 2245 пъти

Автор

Кристиян Кюлюнков
Кристиян Кюлюнков
Сертифициран Експерт
Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Коментирай

Няма коментари.