Карлос Насар пред Nostrabet: Ще гоня световните рекорди при юношите!

Георги Куситасев
2 коментара
Карлос Насар щангист на България

Карлос Насар е първият българин, вдигнал над 150 кг. преди да навърши 14 години. В момента той е на 16 години, но вече има зад гърба си европейска титла по вдигане на тежести до 15 г. (когато е бил едва на 13), както и световна титла при 17-годишните (преди да навърши 15 години). За съжаление през настоящата 2020 година големи състезания във вдигането на тежести не се проведоха, заради пандемията от коронавирус. Въпреки това, голямата ни надежда в този спорт продължава с тренировките. Какво се случва с него?! Липсата на състезания отразява ли му се на резултатите, както и смята ли, че може да подобри световния рекорд в неговата категория при 17-годишните, вижте в следващото интервю.

 

Здравей, Карлос. Тежка година изпраща световния спорт, включая и вашия спорт – вдигането на тежести. Какво се случва при теб и как оценяваш годината до момента?

– Годината беше доста тежка, тъй като, имаше карантина и през това време не можеше да се тренира. Изгубих форма, но все пак здравето ни е най-важно. Най-лошото е, че аз всъщност тренирах, но не знаех за къде, тъй като, отмениха всички първенства тази година и изгубих мотивация.

 

През 2019 година ти спечели световната титлата при 17-годишните. Тогава ти не бе навършил 15 години. Какво си спомняш от състезанието?

– Спомням си моментът, в който аз съм на стълбичката и свири българският химн и постигнах това, за което бях отишъл, а именно световната титла.

 

Тогава ти записа двубой от 291 кг., а на тренировки сподели, че си вдигал 298 кг. Световният рекорд за твоята възраст (до 17 г.) принадлежи на Ризки Джуншия от Индия. Той постига двубой от 307 кг. на азиатския шампионат, провел се в Ташкент, Узбекистан през февруари 2020 година. Смяташ ли, че можеш да подобриш неговия рекорд?

– Сигурен съм, че мога, но мисля да гоня рекордите на по-големи категории и възрастови групи.

 

Колко вдигаш сега, след като си излязъл от форма и няма състезания? Какви са най-високите ти резултати на тренировки и колко максимум си вдигал (през тази година и половина след Световното)?

– Най-високите ми резултати са 160 кг. изхвърляне и 194 кг. изтласкване. Доста напреднах през това време, защото смятам да участвам при мъжете и да се боря за медалите там, но вече не при 73-килограмовите, а в категория до 81 кг.

 

Сравнение между резултатите ти на тренировки (160 изхвърляне, 194 кг. – изтласкване, както и евентуален двубой от 354 кг.) показва, че при състезание ти най-вероятно ще подобриш и трите световни рекорда до 17 години (световния стандарт за 17-годишни е: 148 кг., 183 кг. и двубой от 327 кг., които още не са постигнати от никого). Наясно ли си с това?

– Наясно съм, но няма състезания. Ще гоня рекордите за юношите, в момента, в който стартират турнирите.

 

Как един щангист прекара карантинния период, в който трябваше всеки човек да си стои у дома?

– Опитвах всякакви начини да тренирам у дома и в действителност не съм спирал да тренирам, но в домашни условия е трудно да дадеш всичко от себе си и да тренираш както в професионална зала.

 

Сега, когато няма турнири и всички се отлагат или отменят, как поддържаш форма? От няколко месеца може да се тренира в зали…

– Еми в залата с много труд и пот, защото конкуренцията не спи. Тренирам по 10 пъти в седмицата – всеки ден по 2 тренировки, освен четвъртък и събота когато имаме по една и неделя почивка.

 

Едно от световните събития тази година беше експлозията в Бейрут, Ливан, в която загинаха поне 200 души, над 6500 бяха ранени, а около 300 000 души останаха без дом. Твоят баща е ливанец и живее в държавата от Близкия изток. Добре ли е той и има ли твои близки, пострадали при експлозията?

– Баща ми е добре. Няма пострадали мои близки там.

Видяно 93 пъти
Георги Куситасев

Георги Куситасев

2 коментара

Публикуване
  1. Димитър Дулички
    Време е отново да имаме огромен състезател във Вдигането на тежести. Вярвам, че това момче ще успее. Стискам му палци.
  2. Поля Иванова
    Страхотен, упорит, целенасочено, уникален, много надарена личност, Бог да те пази и да ти дава здраве!