Според Цеките хазартният сектор може много да помогне на българските спортисти

Katerina Gadzheva
0 коментара
как хазартният сектор помага на спорта

Има ли полза от хазарта? Неотдавнашните дискусии по повод забраната на частните лотарийни игри, повдигнаха различни въпроси: какъв е разумният данък върху тази дейност, как се осъществява контролът над частните оператори, опасно забавление ли са тези игри… Потърсихме мнението по темата на Цветомир Найденов и Боян Найденов, собственици на най-големия български онлайн портал за залози ефбет. Ето какво разкриха те пред нас.

Посетете Ефбет


Според Цеките хазартният сектор допринася за българската икономика

Цеките, както още са известни Боян и Цветомир Найденови, имат около 30-годишен опит на българския хазартен пазар. Те дълги години са съдружници в Еврофутбол – компания, основана от техния баща Стефан Найденов през 1990 г. През 2006 г. братята създават първата у нас онлайн платформа за залози ефбет. Към момента това е и най-големият български сайт за залагания. Ръководят и верига от наземни казина efbet.

Ефбет - Цеките

Боян и Цветомир Найденови са категорични, че именно хазартните компании, ако разбира се са коректни платци, са сред най-големите данъкоплатци в страната. На хазартния бизнес у нас му се удържат няколко вида такси и данъци. Първо се плаща лицензионна такса, различна в зависимост от типа предлагани услуги. Освен това всяка година фирмите се облагат и с такса за социално отговорно поведение. Отделно се удържа и данък за приходите. За казино автоматите и игрите той е под формата на твърда сума и се плаща на тримесечие. За спортните предвиждания пък се определя като процент от подадените залози и се събира всеки месец. Общо през миналата година данъците от хазарт възлизат на около 230 млн. лева.


Това е един от начините за развитие на спорта у нас

футболист на игрище

Наред с данъците, които хазартният сектор внася в държавната хазна, той има и друга добавена стойност. Световна практика е букмейкърските компании да спонсорират спортни отбори и събития. Боян и Цветомир Найденови са категорични, че това е и една от най-важните мисии на тяхната компания.

Ефбет е най-големият частен спонсор на спорта у нас. Цеките финансират под различна форма над 150 отбора от различни спортове и са спонсори на българските федерации по волейбол, баскетбол, бокс, както и на БФС. Годишно Боян Найденов и Цветомир Найденов отделят по 25 млн. лв. за различните спонсорски договори. Сред клубовете, които подкрепят финансово, преобладават футболните. Над 150 футболни отбора от първа лига до аматьорските групи са финансирани от тях, включително водача в класирането Лудогорец. Дори и тимовете, които нямат директен договор с ефбет, също се възползват от тяхното спонсорство по силата на контракта на Цеките с БФС. Средствата от него се разпределят между всички тимове в първенството, а то в продължение на 2 години се нарича efbet Лига. Братя Найденови подкрепят също отбори в баскетбола, волейбола (сред които и националния), мини футбола и др.

Собствениците на ефбет са убедени, че доброто финансиране е неизменна част от качествения спорт. „Ние бяхме първите, които започнахме с толкова мащабни спонсорства в сферата на спорта у нас. После се появиха и други наши конкурентни компании, които ни последваха. Това показва, че посоката е правилна. Дано още брандове да се включат в тази мисия, защото всички искаме качествен спорт.“ – споделя Цветомир Найденов.

Вход в Efbet

Видяно 40 пъти
Катерина Гаджева

Катерина Гаджева

Катерина е част от екипа на Нострабет и e отговорна за писането на висококачествени ревюта на английски и български език. Тя стои и зад някои от новините, ръководствата и стратегиите, които ще намерите на сайта ни.
Публикуване

Няма мнения, бъдете първия коментирал!